Президентът Румен Радев посети ЗАХАРНИ ЗАВОДИ по повод почетно отличие за принос в сферата на икономиката

27 юни '17
Next

Почетно отличие за принос в сферата на икономиката на Община Горна Оряховица получиха инж. Георги Узунов – председател на Надзорния съвет на „Захарни заводи” АД и инж. Руси Данев – член на Надзорния съвет. По повод отличието, президентът на Република България Румен Радев и първата дама г-жа Десислава Радева посетиха компанията в Горна Оряховица. Президентът поздрави отличените с приза и се запозна с процеса на производство на емблематични марки захарни изделия, мощностите на завода и приноса на дружеството за развитието на икономиката в региона.

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ е най-големият комплекс за производство на хранителни продукти в България. Разположена на площ от 550 дка, компанията включва в портфолиото си производство и търговия със захар, захарни изделия, етилов алкохол, високо протеинови фуражи, опаковки, извършване на ремонтно-механични услуги, собствен ТЕЦ.

„Вярваме в бъдещето на българската индустрия и я развиваме. Затова през последните 16 години, инвестирахме 96 млн. лв. в ЗАХАРНИ ЗАВОДИ.  Модернизирахме основните производства. Изградихме напълно нови инсталации за производство в някои от дивизиите. Закупихме нови машини. Внедрихме международни стандарти за качество.  Работим по подобряване на работната среда. ”, заяви Георги Узунов, председател на Надзорния съвет на „Захарни заводи” АД.

„Впечатлен съм да видя такава работеща структура и да се срещна с индустриалци, които се справят с предизвикателствата на днешното време.“ заяви Президентът на Република България г-н Румен Радев.

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ е единственият производител на захар в България. Пазарният дял на компанията през 2016 г. е 35%. Компанията е най-големият производител на локум, твърди и меки бонбони, халви. Компанията е един от най-старите производители на етилов алкохол в България. 85% от продажбите на етанол са за експорт.

„Захарни заводи“ АД е основана през 1912 г. Тя е частна публична компания от холдингов тип, регистрирана на Софийска фондова борса. Приходите от продажби на компанията за 2016 г. са в размер на 155, 6 млн. лв.