ЗАХАРНИ ЗАВОДИ получи награда за най-динамично развиваща се компания в България

02 юли '14
Next

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ получи награда за най-динамично развиваща се компания в България за 2013 г. Наградата беше връчена на Валентина Ралева, главен изпълнителен директор на компанията, на 02 юли 2014 г. в резиденция Лозенец.

„Горди сме да получим престижната награда. За нас тя е поредното признание, че въпреки неблагоприятните макроикономически условия през 2013 г. ЗАХАРНИ ЗАВОДИ успешно управлява бизнеса си“ заяви г-жа Ралева.

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ е класирана на 3-то място в престижната класация на Капитал Топ100 и е единствената компания, производител на хранителни продукти, в топ5. Отличието ЗАХАРНИ ЗАВОДИ получи заради отчетения през 2013 г. 139 % ръст в приходи от продажби.

Прирастът дружеството реализира основно благодарение на продажбите на захар. През 2013 г ЗАХАРНИ ЗАВОДИ реализира 17% ръст в продажбите на захар в натура. Реализираният оборот от продажби на захар е в размер на 103 млн. лв.

Продажбите в дивизия етилов алкохол запазват нивата си от 2012 г. Отчита се увеличение на продажбите на вътрешен пазар със 17% и минимален спад в продажбите на външни пазари.  В същото време, в резултат на политиката по разширяване на клиентското портфолио и излизането на нови пазари извън ЕС, компанията успява да привлече значителен обем нови клиенти на външни пазари, които генерират  29% от общия износ на етилов алкохол.

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ отчита оборот от продажби на захарни изделия в размер на 22,2 млн. лв. и  реализира 3% ръст в продажбите в натура през 2013 г. Компанията запазва традиционно силните си позиции на българския пазар, а реализираният ръст е благодарение на привличане на нови експортни клиенти. Основните клиенти са компании от Румъния, Холандия, Русия, Гърция и Хърватска. Осъществени са продажби и с нови партньори в Германия.

За отчетната 2013 г. дивизия печат и опаковки реализира приходи от продажби в размер на 4,4 млн.лв и отчита положителен резултат, благодарение на два фактора – оптимизиране на производствените разходи и привлечени нови клиента.

EBITDA на ЗАХАРНИ ЗАВОДИ за 2013 г. на консолидирана база е 4,3 млн.лв.