„Захарни заводи“ АД получи две отличия в престижния конкурс „Най-зелените компании в България“

02 октомври '20
Next

На 01.10.2020 г. „Захарни заводи“ АД получи два приза в категориите „Зелена инвестиция“ и „Индустрия и производствен сектор“ от престижния конкурс „Най-зелените компании в България“, познати още като „Зелените Оскари“.

Компанията беше отличена заради дългогодишните си усилия и актуални инициативи за минимизирането на вредните въздействия на производствените процеси върху природата, стремежът за икономично потребление на природните ресурси и не на последно място – за работата си с местните общности.

Основна точка в тазгодишната екологична програма на „Захарни заводи“ АД беше внедряването на технология, която да позволи замяната на част от използваното твърдо гориво с биомаса. Очаква се нововъведението да доведе до значително намаляване на въглеродните емисии, отделяни в атмосферата от невъзобновяеми енергийни източници.

Друга ключова инвестиция на фирмата за налагане на екологично производство беше свързана с осъществяване на първи етап от изграждането на общо две фотоволтаични централи на територията на компанията, а именно фотоволтаичен парк с мощност 998,3 kWp.

„Захарни заводи“ АД беше отличена с престижните награди за екология и заради многобройните си еко инициативи, между които зарибяване на река Янтра с шаранчета; „Мед от акациева горичка“ – кампания насочена към пчеларите, които свободно могат разположат кошерите си в акациевата горичка, създадена от фирмата; събиране на хартия и засаждане на дръвчета от служителите, разделно събиране на отпадъци и включването на екипа в многобройни екологични кампании, както в и инициативи от регионално и национално значение.

Националният конкурс „Най-зелените компании в България“ отбеляза десета юбилейна година. Тази своеобразна надпревара се превърна в емблема на бизнеса, който се е ориентирал към устойчиви политики и развитие в България. Тази година конкурсът, който следи екологичния аспект на корпоративната социална отговорност беше допълнен с нови категории, свързани с извънредната ситуация и необичайните предизвикателства на 2020 година. Организатор на конкурса е b2b Media.