Кулминацията на юбилейните чествания беше поставена с изискано арт събитие в резиденция “Бояна”

11 октомври '12
Next

Откриването на изложба от творби на млади български артисти по време на изискан коктейл в резиденция “Бояна” отбеляза 100-годишнината от създаването на „Захарни заводи” АД. Компанията, основана през далечната 1912 г. от чешкия инженер Рудолф Пицка, е сред малкото български компании, чиито ценности и традиции устояха теста на времето, за да се превърне в една от 25-те най-големи холдингови структури в страната.

„Захарни заводи” е част от живота на поколения българи вече 100 години. С любимите захарни изделия, част от нашето портфолио, успяхме да влезем в дома на всеки българин и да създадем емоции и сладки спомени”, каза г-жа Валентина Ралева, изпълнителен директор на „Захарни заводи” АД. „Днес Групата и дъщерните й дружества произвеждат захар, захарни изделия, етилов алкохол, високо протеинови фуражи, опаковки, топло и електроенергия. В предприятието са инвестирани повече от 67 млн. лв. Реконструирани са основните производства. Изградена е напълно нова инсталация за производство на етилов алкохол. Внедрени са международни стандарти за управление на качеството”, допълни тя.

По време на коктейла в резиденция “Бояна” беше открита изложба от произведения, вдъхновени от емблематичните захарни изделия на „Захарни заводи”. „Няма човек в нашата страна без история и спомени с „Лукчета”, „Карамел Му”, „Теменужки” или „Лимоновите резанки”. Емоционалната връзка между историческите марки и изживяванията с тях, които близо 700 българи разказаха, ни провокираха да направим изложбата”, сподели Елина Кръстева, художник-експериментатор, част от групата млади творци. „Изкуството е непреходно и само чрез него можем да запазим усещането от красивата емоция за бъдещите поколения”, добави тя.

Творбите от юбилейната изложба могат да бъдат разгледани в галерия „Юзина” в София от 11 октомври до 5 ноември 2012 г. Шедьоврите са дело на Елина Кръстева, Ани Асенова, Антон Цанев, Добромир Стрезов, Катя Данаилова, Михаела Каменова, Стефан Колев, Николета Иванова, Антония Попова, Иван Коритарев.

Коктейлът по случай 100-годишния юбилей на „Захарни заводи” АД беше посетен от повече от 300 представители на законодателната и изпълнителната власт, бизнеса и културния и медиен елит на България. Сред звездните гости бяха R’n’B певицата Сантра, джаз певицата Камелия Тодорова, една от рок дамите на България Роберта, група D2, Роси Кирилова, Мая Нешкова, продуцентът Евтим Милошев, актьорите Георги Стайков, Христо Мутафчиев, и др.